Jak ważne są antyoksydanty?

antyoksydanty antioxidant

Jak ważne są antyoksydanty?

Antyoksydanty (tzw. przeciwutleniacze)- grupa związków chemicznych naturalnie występujących w komórkach organizmu w postaci enzymów antyoksydacyjnych i aminokwasów. Także dostarczane z zewnątrz z pożywienia.

Jak ważne są antyoksydanty?Główną rolą antyoksydantów jest obrona organizmu przed wolnymi rodnikami/stresem oksydacyjnym. Neutralizują i niwelują szkodliwe działanie reaktywnych form tlenu.
ps: w poprzednim artykule możecie przeczytać o szkodliwym działaniu wolnych rodników.
Antyoksydanty chronią nasze błony komórkowe, strukturę DNA i inne białka przed inwazją rodnikową powodującą ich uszkodzenie.
Przeciwutleniacze stanowią naturalną broń przeciwko:
  • stanom zapalnym, miażdżycy (utlenianiem LDL) i chorobom układu krwionośnego
  • rozwojowi nowotworów chroniąc kod genetyczny
  • toksynom i metalom ciężkim z pożywienia i zanieczyszczonego środowiska
  • chorobom neurodegeneracyjnymi (mózgu) i procesem starzenia się
  • uszkodzeniom skóry (ochraniając kolagen) i ryzykiem degeneracji siatkówki oka

Antyoksydanty można podzielić na dwie grupy.

Pierwsza grupa to te rozpuszczalne z tłuszczach:

1.

Karotenoidy (odpowiedzialne za barwę np. pomidorów/marchewki) i należące do nich:

  • beta-karoten: mnóstwo go w batatach. Zawierają go również, żółte i czerwono zabarwione warzywa i owoce jak i ciemnozielone warzywa liściaste
  • likopen w pomidorach
  • luteina w zielonych warzywach liściastych
  • zeaksantyna w papryce, kiwi i bardzo dużo w zielonych warzywach liściastych
  • kryptoksantyna w pomarańczach, papryce, papaji i dyni (żółte barwy)
  • astaksantyna, która jest czerwonym barwnikiem z alg morskich, przekracza barierę krew-mózg, czyli ma działanie bezpośrednie, zmniejsza wpływ glikacji na skórę i łagodzi stany zapalne. Wspomaga także układ odpornościowy i zdrowie oczu. Szczególnie skuteczna w blokowaniu promieni UV.

2.

Witamina A : wątróbka, podroby, żółtka jajek i masło

3.

Witamina E: awokado, migdały, orzechy pekan, szpinak

4.

Kwas liponowy, który jest syntetyzowany przez człowieka, regeneruję zredukowane postaci innych przeciwutleniaczy np. wit. C i E oraz potrafi wiązać (pozbywać się) metale ciężkie: brokuły, szpinak, podroby i czerwone mięso.

Do drugiej grupy należą antyoksydanty rozpuszczalne w wodzie:

Jak ważne są antyoksydanty?

  1. witamina C, chociażby potrzebna do produkcji kolagenu: czerwona papryka, kiwi, zielone warzywa liściaste, owoce leśne, truskawki, soki z aronii, czarnej porzeczki, dzikiej róży.
  2. Polifenole, których największe stężenie występuje w skórkach owoców, są grupą fenoli o antyoksydacyjnym działaniu. Największą i najbardziej poznaną grupą są flawonoidy. Spełniają one funkcję barwników. Dzielą się ze względu na budowę chemiczną. Wyróżniamy:
  • antocyjany: bez czarny, aronia, czarna porzeczka
  • flawanole: kakao, ciemna czekolada (80% i więcej kakao)
  • inne: owoce leśne, jagody, żurawina, fasole, orzechy włoskie
  • przyprawy o największym antyoksydacyjnym działaniu to: goździki, sumak, oregano, rozmaryn, cynamon, kurkuma, tymianek, curry, bazylia

Płyny:

zielona herbata (rodzaj np. Tulsi), kawa, matcha tea

Wolne rodniki i stres oksydacyjny? Co robią
3. Resweratrol– potrafi przenikać barierę krew-mózg, chroniąc mózg i układ nerwowy. Znany jest z tego, że hamuje agregację (zlepianie) płytek krwi, obniżając ciśnienie krwi i ryzyko zakrzepów. Resweratrol możemy znaleść w dużej ilości w czarnych skórkach winogron oraz czerwony winach z gatunku: Pinot Noir, St. Laurent.
Sporo go też w: czarnych owocach, ciemnej czekoladzie, japońskiej zielonej herbacie Itadori oraz ku zaskoczeniu w orzeszkach ziemnych.

Podsumowując:

Jak łatwo można zauważyć antyoksydanty występują tylko w produktach naturalnych, najlepiej w pierwotnej (nienaruszonej) postaci, spożywane na surowo.
Najlepszym rozwiązaniem wydaję mi się po prostu spożywać dużą gamę różnorodnych produktów o właściwościach przeciwutleniających, aby wesprzeć mechanizmy ochronne organizmu.

Jak ze wszystkim, trzeba znaleźć balans.

Picie jednej butelki wina dziennie, łykanie tabletek z skondensowanymi formami antyoksydantów albo skupienie tylko na jednej formie antyoksydantu jest bardzo słabym rozwiązaniem.

Skupiłbym się na codziennym dodaniu pewnej ilości antyoksydantów do naszego jadłospisu i co może jeszcze ważniejsze wyeliminował wszystkie możliwe czynniki, które powodują namnażanie wolnych rodników.

W kolejnym artykule opowiem o naszym najważniejszym antyoksydancie czyli glutationie !

Jedzcie zielone warzywa,

Oskar

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *