Glutation: jak zadbać o jego wysoki poziom?!

glutation my fitness mind

Glutation: jak zadbać o jego wysoki poziom!

Glutation – jest substancją nieenzymatyczną/peptydową składającą się z:

  • kwasu glutaminowego
  • cysteiny
  • glicyny

Glutation: jest o tyle ważny, że jest wykorzystywany na 1 miejscu w obronie organizmu. Czyli jest naszym największym wojownikiem, który stoi na pierwszej linii frontu.
Jest najważniejszym antyoksydantem ze wszystkich jakimi dysponuje ludzki organizm.
Glutation jest najobfitszym związkiem chemicznym w organizmie posiadającym siarkę.
Jego synteza (produkcja) zależna jest od ATP.
A co wspomaga proces wytwarzania większej ilości ATP? Odpowiedzią jest trening fizyczny, ponieważ zwiększa ilość mitochondriów w komórkach, które są odpowiedzialne za produkcje ATP.

Dlatego, więcej ATP=większa ilość glutationu.  Ale na tym nie koniec.

Jego największa koncentracja jest po kolei w: wątrobie, nerkach i soczewce oka, gdzie odgrywa funkcje głównego czynnika detoksykacyjnego. Również jest głównym detoksykantem w komórkach.
Glutation: jak zadbać o jego wysoki poziom!Kwas glutaminowy i glicynę wątroba produkuje samodzielnie. Cysteina sama w sobie jest aminokwasem endogennym (organizm sam sobie ją produkuje), aczkolwiek powstaje ona z metioniny, która jest aminokwasem egzogennym (trzeba dostarczyć z pożywienia). Sporo można jej znaleźć w białkach jaj, mięsach i innych złożonych białkach.

Jeśli będzie brakowało cysteiny, produkcja glutationu będzie ubolewać!

Cysteina ma także silne działanie oczyszczające. Jej metabolit -acetylocysteina, podawana jest w przypadku zatruć alkoholowych, zatruć lekami np.paracetamolem oraz zatruciami toksynami.
Słuchając wywiadu z dr. Markiem Hyman’em (znany doktor nauk medycznych w USA) dowiedziałem się, że na temat glutationu napisano aż 76.000 artykułów medycznych!
Poza tym, glutation ochrania nas na poziomie komórkowym od większości poważnych schorzeń takich jak: choroby układu krążenia, rak, starzenie się organizmu, demencja, autyzm, alzheimer.

link do wywiadu: https://www.youtube.com/watch?v=Eh2PYQBICWs

Dobrze, to teraz przejdźmy do głównych funkcji glutationu:

  1. najważniejsza funkcja to ochrona komórek i mitochondriów przed oksydacyjnym i perodyksacyjnym uszkodzeniem.
  2. odgrywa kluczową rolę w funkcji i rozmnażaniu limfocytów zwalczając bakterie, pasożyty i wirusy.
  3. odpowiedzialny za usuwanie toksyn, metali ciężkich, pestycydów (którymi są pryskane rośliny).
  4. przywraca witaminy C+E (po utlenieniu-zużyciu) do odpowiedniej ponownie użytecznej formy (tzw. formy zredukowanej). Zajmuje się takim „recyklingiem”.
  5. jest transporterem aminokwasów, ułatwia syntezę białka i sprzyja dodatniemu bilansowi azotowemu (poprzez przyswajanie się białka).
  6. walczy ze stresem oksydacyjnym zapobiegając apoptozie komórki (śmierci komórki).
  7. ochrania nas przed różnego rodzaju zanieczyszczeniami.
  8. poprzez swoje właściwości spowalnia starzenie się komórek i całego organizmu, także zapobiegając stanom zapalnym.
  9. zwiększa poziom hormonu wzrostu, obniża kortyzol, łagodzi objawy zmęczenia, zwiększa żywotność erytrocytów, uwodnienie komórek i zasoby glikogenu.

Glutation działa na poziomie komórkowym dlatego dotyczy wielu funkcji metabolicznych!
Jest on niesamowicie niezbędny układowi odpornościowemu, nerwowemu i krwionośnemu!
Teraz, jak już wiemy po co nam glutation, powiedzmy sobie jak wywołać jego naturalną produkcję.
Odpowiedź jest prosta: należy dostarczyć organizmowi potrzebnych składników do jego syntezy. Glutation musi być wyprodukowany przez samą komórkę.
Powołując się na dr. Joseph’a Mercole (bardzo znana osobowość w świecie medycznym w USA) z artykułu
https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/04/10/can-you-use-food-to-increase-glutathione-instead-of-supplements.aspx
doustne suplementy mają niską przyswajalność, trawione są w jelicie i nie wchodzą do krwi ani komórek.

Dożylne suplementy są drogie i nie praktyczne, wykorzystywane zazwyczaj w ekstremalnych przypadkach.

Suplementy mogą pomóc tylko do pewnego stopnia i do jakiegoś czasu. Również, mogą one przeszkadzać w produkcji endogennego glutationu.
 
Co należy zrobić żeby podnieść jego poziom?
Pamiętacie, że glutation jest najobfitszą substancją w organizmie posiadającą siarkę?
Dlatego, też trzeba dostarczyć produkty w dużej zawartości siarki plus 3 aminokwasy z których jest zbudowany: kwasu glutaminowego, glicyny i cysteiny.
W takim bądź razie już zaczynam wymieniać co warto wrzucić do jadłospisu:

  1. ekologiczne białko serwatkowe tłoczone na zimno (grass-fed whey protein cold pressed) . Będzie to produkt, który zawiera wszystkie 3 aminokwasy w bardzo wysokiej ilości i super biodostępności. Taki whey protein, będzie miał swoją cenę, aczkolwiek myślę, że warto, nawet jeśli byśmy mieli go spożywać co drugi dzień.
  2. ogólnie mięso od zwierząt, które żywiły się trawą i ryb, które nie były wyhodowane na farmach rybnych, będą świetnym źródłem siarki.
  3. jajka, od kur które jedzą robaki i cokolwiek innego co by nie znalazły. Nie od kur karmionych paszą, które nigdy nie były na słońcu.
  4. warzywa! szczególnie: szpinak, brukselka, szparagi, kabaczek, brokuły, kalafior, pomidor, ziemniaki, czosnek, cebula, kapusta chińska (bok choy)

Jak i awokado, orzechy włoskie, ostropest plamisty (w dużym stopniu pomaga detoksykować wątrobę), kurkumina (składnik curry- żółty barwnik) i olej kokosowy.

 
Na produkcję glutationu wpływa również trening fizyczny jak i odpowiednie stężenie witaminy D w surowicy.
glutation trening słońce
Warto pamiętać, iż wszystkie te produkty powinny być spożyte w jak najbardziej pierwotnej postaci. Na przykład warzywa i owoce na surowo, żółtka jaj też. Im większa obróbka termiczna tych produktów tym mniej glutationu organizm wyprodukuje a czasem i w ogóle.
 
Kwas foliowy, selen, miedź, cynk i mangan także pozytywnie wspierają produkcję glutationu.
 

Podsumowując

poziom glutationu znów jest wynikiem naszych wyborów żywieniowych i kilku czynników lifestyle’owych. Moim zdanie nie jest trudno o niego zadbać, a myślę, że warto.
chyba czas na sałatkę z zielonych warzyw, 3majcie się,

Oskar

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *