Witamina A: właściwości
Witamina A tak naprawdę to retinol, gdyż to jest właśnie fachowa nazwa witaminy A. Należy ona do grupy trzech retinoidów, z których najważniejszy jest retinol.
Witamina A najczęściej jest mylnie kojarzona z marchewką, w której jej nie ma. W marchewce znajduje się beta-karoten, który jest pro-witaminą.
Gdy beta-karoten zostanie wchłonięty, wątroba zaczyna go konwertować w witaminę A. Jednak z małą skutecznością, bo w granicach 20-50 % lub jeszcze mniejszym.
Witamina A
Dodatkowo okazuje się, że im więcej człowiek spożywa beta-karotenu, tym zmniejsza się jego wchłanialność.
Na pewno znacie osoby, które biorą beta-karoten, aby np. wydłużyć efekt opalenizny albo osoby pijące nałogowo sok marchewkowy.
Nie zauważyliście przypadkiem, że skóra takich osób przybiera kolor pomarańczowy? To właśnie efekt za dużej ilości beta-karotenu.
Przestrzega się przed spożywaniem syntetycznego beta-karotenu, może sprzyjać rozwojowi nowotworów.
Najlepszymi naturalnymi źródłami witaminy A są:
- masło, żółtka jajek, tłuszcze zwierzęce oraz to, co dzieci lubią najbardziej, czyli wątróbka ☺ kurza zawiera około 11.000 IU w 100 gramach, wołowa 17.000-27.000 IU, wieprzowa 22.000 IU, gęsia 30.000 IU, cielęca 40.000 IU. Wygrywa jednak wątroba niedźwiedzia polarnego zawierająca około 1.800.000 IU/100 g. !
- produkty bogate w witaminę A sprzyjają:
- poprawie stanu skóry, leczeniu się ran (szczególnie na stopach)
- poprawie wzroku, prawidłowemu funkcjonowaniu oczu
- prawidłowemu funkcjonowaniu błon śluzowych (jama ustna, jama nosa)
- zabezpieczeniu przed infekcjami
- funkcjonowaniu kości, ponieważ witamina A stymuluje działanie osteoklastów, i dzięki niej powstają związki, które powodują, że kość jest mineralizowana
- antyoksydacyjnemu działaniu
- działa synergistycznie z witaminą D3 oraz K2. Mogą być stosowane w bardzo dużych dawkach.
Osobiście biorę dziennie 10.000 jednostek (IU) Wit.D3, 200 mcg K2(MK-7) oraz 10.000 IU Wit.A (retinolu).
Generalnie im więcej spożywamy wit. D tak samo powinniśmy zwiększyć spożycie K2.
Istotnym czynnikiem jest, aby spożywać witaminę A w obecności tłuszczu! Wątroba musi wydzielić odpowiednią ilość żółci.
Nie ma raczej mowy o toksyczności witaminy A, chyba, że mamy silne niedobory wit.D oraz K2 , wówczas może dochodzić do: swędzącej skóry, wypadania włosów, uszkodzenia wątroby, suchej skóry, bólów głowy.
Organizm potrafi magazynować witaminę A w dużej ilości w wątrobie oraz innych organach.
Do szybkiej utraty witaminy A może dojść w przypadku: intensywnych ćwiczeń, okresu wzrostu, ciąży, karmienia piersią lub infekcji. Również sytuacja taka może nastąpić podczas zbyt dużego spożycia białka bez obecności tłuszczu w jadłospisie.